Viivähdä Vuokossa

Kesäteatterimatkan yhteydessä on tilaisuus hankkia muitakin elämyksiä, sillä Vuokon kylä ja sen ympäristö tarjoavat siihen monia mahdollisuuksia. Kylä sijaitsee aivan Pielisen kupeessa ja Pielinenhän on Suomen viidenneksi suurin järvi. Sen kalastoon kuuluvat mm. järvilohi ja nieriä. Pielisestä nousee myös ahvenia, haukia ja kuhia, joten kalastuksesta kiinnostuneen kannattaa lähteä kokeilemaan, millaisella tuulella Ahti mahtaisi olla.

Lintuharrastaja ei joudu pettymään. Vuokonjärvi, jonka ympäri kylän asutus kiertää nauhana, on noin 50 lintulajin pesäpaikka. Siellä asustaa mm. luhtahuitteja, laulujoutsenia ja lapasorsia. Paikkakunnalta löytyy myös lampia, jotka ovat linnuille mieluisia elinympäristöjä.

Nekkosenniemellä on yli kaksi kilometriä kiviaitoja, jotka ympäröivät laitumia. Kiviaitaverkostoa on kunnostettu 2000-luvulla. Lisäksi kyläläiset hoitavat jokivartta ja rakentavat pisteaitoja. Keski-Vuokon kalastajatsasouna sijaitsee Niemelän tilalla. Se rakennettiin vuonna 2002 samalle paikalle, jossa on sijainnut tsasouna vuosisatoja sitten.
Tsasouna eli säässynä on ortodoksisesta rukoushuoneesta Karjalassa käytetty termi, joka viittaa tsasounissa toimitettuihin hetkipalveluksiin. Pyötikön tsasouna sijaitsee Vihtasuon Kojonniemessä, jossa on ollut Venäjän vanhauskoisten luostari 1800-luvulla. Tsasounan on rakennuttanut Nurmeksen seurakunta 1980-luvulla.

Kannattaa kiivetä ihailemaan maisemia Karsikkovaaralle, Penttilänvaaralle ja Rontsanvaaralle, joilta katse kantaa kaukaisuuksiin ja ajatukset saavat tilaa. Kuntokin kohenee. Myös Vuokonjoen kaunis kaariholvisilta on näkemisenarvoinen. Joenpartaalla on näköalatasanne, jonne voi pysähtyä syömään eväitä.